Τουλάχιστον 25 θεραπευτικά πρωτόκολλα θα έχουν ενσωματωθεί μέχρι το τέλος του έτους στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Πιο συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί τα παρακάτω Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγoγράφησης:
- Δυσλιπιδαιμία (1 ΘΠΣ)
- Οστεοπόρωση (5 ΘΠΣ)
- Ρευματολογικά (5 ΘΠΣ)
- Σακχαρώδης Διαβήτης (3 ΘΠΣ)
- Αρτηριακή Υπέρταση (1 ΘΠΣ)
Έως το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί 7 ακόμα ΘΠΣ τα οποία είναι:
ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ:
- Άνοια (1)
- Πάρκινσον (2)
- Επιληψία (1)
ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ:
- ΧΑΠ (1)
- Χρόνια βρογχίτιδα (1)
- Άσθμα (1)
Μέσα στον Νοέμβριο θα ενταχθούν ακόμα 2, συγκεκριμένα:
- Ψωρίαση (1)
- Θρομβοεμβολική Νόσος (1)
Και τέλος το 10ο ΘΠΣ για την Καρδιακή Αρρυθμία θα έχει ενταχθεί μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.
Με γνώμονα τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο γενικό πληθυσμό, η ΗΔΙΚΑ προβαίνει στην ανάπτυξη ενός εθνικού συστήματος «κλεισίματος ραντεβού» για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).
Η εν λόγω διαδικτυακή εφαρμογή των ραντεβού είναι έτοιμη και έχει εφαρμοστεί πιλοτικά στο ΠΕΔΥ Αλεξάνδρας στην Αθήνα, ενώ αναμένεται η σταδιακή επέκταση της στα υπόλοιπα ΠΕΔΥ όλης της χώρας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Σημειώνεται ότι το θέμα των θεραπευτικών πρωτοκόλλων σε άμεση σύνδεση με την ενδυνάμωση των ασθενών και τη στενή συνεργασία τους με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές για τη διαχείριση χρονίων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, η ΧΑΠ, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η καρδιακή ανεπάρκεια κ.ά., θα αναπτυχθεί διεξοδικά στο συνέδριο «Θεραπευτική Συμμαχία», το οποίο διοργανώνει η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών σε συνεργασία με το Health Daily και τη Boussias Communications στις 14 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».
Μέσα στο ιδιαίτερο πλαίσιο κάθε ασθένειας θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα, τη συμμετοχή του ασθενή στη λήψη της θεραπευτικής απόφασης, τα σύγχρονα εργαλεία για την επικοινωνία ιατρού-ασθενή, τη φαρμακοεπαγρύπνηση και ασφάλεια της θεραπείας και την ενδυνάμωση και συμμόρφωση του ασθενή. Θα παρουσιαστούν επίσης καλές πρακτικές που συμβάλουν στην επιτυχή διαχείριση χρόνιων παθήσεων.
Πηγή: HealthDaily