30
Τετ, Οκτ

Το εμβόλιο κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας και Cervarix vs Gardasil

Ενημέρωση για την Υγεία
Typography

Με κάλυψη από τα ασφαλιστικά Ταμεία θα χορηγείται το εμβόλιο κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας.

εμβόλιαΣε χθεσινή της εγκύκλιο προς τις διοικήσεις των Ταμείων, η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, αναφέρει ότι το εμβόλιο θα χορηγείται δωρεάν σε κορίτσια από 12 έως 15 και σε νεαρές γυναίκες, ηλικίας από 15 έως 26 ετών, εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί στην συνιστώμενη ηλικία.

Στη χώρα μας κυκλοφορούν δύο εμβόλια, τα οποία παρέχουν προστασία κατά ομάδα ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), η οποία «ενοχοποιείται» για πρόκληση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ο συγκεκριμένος ιός έχει μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας, έως και διπλάσια σε σχέση με άλλους καρκινογόνους ιούς. Το εμβόλιο ήταν οικονομικά ασύμφορο για το μεγαλύτερο μέρος του γυναικείου πληθυσμού. Η πρόσφατη ένταξή του, ωστόσο, στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, δρομολόγησε την κάλυψή του από τα ασφαλιστικά Ταμεία. Σε χθεσινή της εγκύκλιο προς τις διοικήσεις των Ταμείων, η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, αναφέρει ότι το εμβόλιο θα χορηγείται δωρεάν σε κορίτσια από 12 έως 15 και σε νεαρές γυναίκες, ηλικίας από 15 έως 26 ετών, εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί στην συνιστώμενη ηλικία.

Στη χώρα μας κυκλοφορούν δύο εμβόλια, τα οποία παρέχουν προστασία κατά ομάδα ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), η οποία «ενοχοποιείται» για πρόκληση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο συγκεκριμένος ιός έχει μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας, έως και διπλάσια σε σχέση με άλλους καρκινογόνους ιούς. Το εμβόλιο ήταν οικονομικά ασύμφορο για το μεγαλύτερο μέρος του γυναικείου πληθυσμού. Η πρόσφατη ένταξή του, ωστόσο, στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, δρομολόγησε την κάλυψή του από τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Πηγή: iatronet.gr

gardasilΑποτελεσματική προφύλαξη όχι μόνο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αλλά και των καρκίνων του αιδοίου και του κόλπου και των οξυτενών κονδυλωμάτων προσφέρει το τετραδύναμο εμβόλιο Gardasil.

Σύμφωνα με τα νεότερα αποτελέσματα μεγάλων διεθνών κλινικών μελετών, τομοναδικό αυτό εμβόλιο που δρα στους τέσσερις τύπους του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV (6, 11, 16 και 18) που ευθύνονται για τη μεγάλη πλειονότητα των συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, προστατεύει απόλυτα από τις προκαρκινικές τραχηλικές, αιδοιικές και κολπικές αλλοιώσεις και τα κονδυλώματα.

Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, οι τέσσερις τύποι του ιού HPV 6, 11, 16 και 18 προκαλούν το 75% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας στην Ευρώπη, το 70% των καρκίνων του κόλπου και του αιδοίου, το 70% των προκαρκινικών και το 35-50% των πρώιμων τραχηλικών αλλοιώσεων, το 70% των αιδοιικών και κολπικών προκαρκινικών αλλοιώσεων, καθώς και το 90% των οξυτενών κονδυλωμάτων.

Επιπλέον, τα πρώτα αποτελέσματα των δύο μεγάλων κλινικών μελετών φάσης ΙΙΙ στις οποίες μελετήθηκε το GARDASIL δείχνουν ότι το εμβόλιο προλαμβάνει τις προκαρκινικές τραχηλικές αλλοιώσεις (CIN 2/3, AIS) που προκαλούνται από άλλους 10 τύπους του ιού, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς που το εμβόλιο στοχεύει άμεσα! Αυτοί οι 10 ιοί, σύμφωνα με τους ειδικούς, προκαλούν ένα ποσοστό 16% επιπλέον καρκίνων του τραχήλου στην Ευρώπη και 22% παγκοσμίως.

Σύμφωνα πάντοτε με τους ειδικούς, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας παραμένει ο δεύτερος πιο θανατηφόρος καρκίνος στις γυναίκες πίσω από τον καρκίνο του μαστού, ενώ κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη περίπου 30.000 νέες περιπτώσεις αιδοιικών και κολπικών προκαρκινικών αλλοιώσεων οι οποίες σχετίζονται με τον ιό HPV.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γυναικολογικής Ογκολογίας (EUROGIN), που πραγματοποιήθηκε στο Μονακό από 4-6 Οκτωβρίου, με την συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων από όλη την Ευρώπη.

Στο Συνέδριο, κεντρικό θέμα του οποίου αποτέλεσε για άλλη μία φορά ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, οι ομιλητές επεσήμαναν την αξία του τετραδύναμου εμβολίου (6,11,16,18) GARDASIL, τόσο για την πρόληψη των προκαρκινικών αλλοιώσεων που οδηγούν μακροπρόθεσμα στην εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας όσο και για την πρόληψη των οξυτενών κονδυλωμάτων.

Και αυτό διότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τύποι του ιού 6 και 11 είναι αυτοί που προκαλούν τη συντριπτική πλειονότητα (90%) των οξυτενών κονδυλωμάτων, ενώ οι τύποι του ιού 16 και 18 ενοχοποιούνται για το 75% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, όπως εξήγησε η καθηγήτρια Βιολογίας του Επιθηλίου στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, δρ. Margaret Stanley, χαρακτηρίζεται ως ιός υψηλού κινδύνου αφού ενοχοποιείται για το 75% όλων των μορφών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και των γεννητικών οργάνων στις γυναίκες. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο ιός έχει προκαλέσει προκαρκινικές αλλοιώσεις και στη γεννητική περιοχή των ανδρών.

Όπως εξήγησε η καθηγήτρια, ο ιός επηρεάζει όχι μόνο τα εσωτερικά γεννητικά όργανα των γυναικών αλλά και το δέρμα που βρίσκεται έξω από αυτά, αφού έχει τη δυνατότητα να διεισδύει και να προσβάλλει τους βλεννογόνους και τους ιστούς του σώματος. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων έχει εντοπιστεί σε νεαρά κορίτσια ηλικίας 12-13 ετών που δεν είχαν καν ξεκινήσει τις ολοκληρωμένες σεξουαλικές σχέσεις.

Ακόμη και τα ‘αθώα παιχνίδια' ανάμεσα στους νεαρούς είναι ικανά να μεταδώσουν έναν από τους επικίνδυνους τύπους του ιού και να προκληθούν στις έφηβες τα οξυτενή κονδυλώματα. Μια κατάσταση, που όχι μόνο είναι σε πολλές περιπτώσεις δύσκολο να αντιμετωπιστεί, αλλά επιπλέον χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση λόγω της συχνής επανεμφάνισής της. ‘Ο ψυχολογικός αντίκτυπος της νόσου στο γυναικείο πληθυσμό θα πρέπει να συνυπολογιστεί', κατέληξε η κ. Stanley.

Ο ιός HPV, τόνισε η επικεφαλής του Κέντρου Δυσπλασιών του Πανεπιστημίου Düsseldorf, δρ. Monika Hampl, και πιο συγκεκριμένα, οι τύποι του ιού 6 και 11 ενοχοποιούνται αποκλειστικά για τα οξυτενή κονδυλώματα τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Δυστυχώς, ακόμη και αν αντιμετωπιστούν με επιτυχία θα πρέπει το άτομο που είναι φορέας να παρακολουθείται επί σειρά ετών, όπως είπε, κι αυτό γιατί οι ιοί αν και παραμένουν ‘σιωπηλοί' επί σειρά ετών είναι δυνατόν να προκαλούν αθόρυβα σημαντικότατες βλάβες στο δέρμα και στους βλεννογόνους.

Είναι αποδεδειγμένο, εξήγησε η κ. Hampl, ότι στην Ευρώπη οι περισσότερες προ-καρκινικές αλλοιώσεις στα εξωτερικά αλλά και στα εσωτερικά γεννητικά όργανα των γυναικών νεαρής και μέσης ηλικίας προκαλούνται από τους τέσσερις τύπους του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων 6, 11, 16, 18. Κάθε χρόνο, κατέληξε, καταγράφονται στο γυναικείο πληθυσμό της Ευρώπης 163.000 νέες αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια του τμήματος Έρευνας Καρκίνου στο Ινστιτούτο Ludwig του Sao Paulo της Βραζιλίας, δρ. Luisa Villa, παρουσίασε τις νεότερες κλινικές μελέτες οι οποίες δείχνουν ότι το τετραδύναμο εμβόλιο GARDASIL προλαμβάνει το 75% των κρουσμάτων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και των προκαρκινικών αλλοιώσεων, οι οποίες μπορούν να εντοπιστούν με το Τεστ Παπανικολάου.

Όπως είπε, η δρ. Villa, το εμβόλιο GARDASIL μπορεί να χορηγηθεί σε παιδιά και εφήβους από 9-15 ετών αλλά και σε ενήλικες γυναίκες από 16-26 ετών ώστε να αποκτήσουν ανοσία έναντι των επικίνδυνων τύπων του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Οι έρευνες ωστόσο συνεχίζονται και σε μεγαλύτερες ηλικίες γυναικών. Ήδη, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει κλινικές μελέτες σε γυναίκες ηλικίας έως 45 ετών προκειμένου να δουν πώς αυτές αντιδρούν μετά τον εμβολιασμό με GARDASIL.

Παρά τα προγράμματα ελέγχου για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, η νόσος παραμένει η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου παγκοσμίως', πρόσθεσε ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας κ. Εμ. Διακομανώλης, ‘με πρώτη αιτία τον καρκίνο του μαστού.

Περίπου 33.500 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κάθε χρόνο και οι 15.000 χάνουν τελικά τη ζωή τους, γεγονός που ισοδυναμεί με 40 θανάτους γυναικών την ημέρα. Αυτός ο καρκίνος προκαλείται αποκλειστικά από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων και μάλιστα τέτοια συσχέτιση δεν έχει αποδειχθεί ούτε μεταξύ καπνίσματος και του καρκίνου του πνεύμονα', είπε ο καθηγητής.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων είναι πολύ συχνός και εκτιμάται ότι το 70% των σεξουαλικά ενεργών ατόμων θα εκτεθούν κάποια στιγμή της ζωής τους σε αυτόν. Οι λοιμώξεις του γεννητικού συστήματος που προκαλούνται από τον HPV είναι πολύ συνήθεις, με την πλειονότητα τους να συμβαίνουν στην εφηβεία ή νωρίς στην ενήλικη ζωή.

Πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη συστήσει τον εμβολιασμό ρουτίνας έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων σε κορίτσια προεφηβικής ηλικίας και νεαρές γυναίκες. Συγκεκριμένα οι χώρες που έχουν δώσει επίσημες συστάσεις εμβολιασμού με GARDASIL είναι : Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Νορβηγία, Λουξεμβούργο, Δανία και Ελβετία. Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Αμερικής και της Αυστραλίας, αποζημιώνουν τον εμβολιασμό ή έχουν ξεκινήσει χρηματοδοτούμενα προγράμματα για τον εμβολιασμό.

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Πηγή: iatronet.gr

cervarix sΈνα δεύτερο εμβόλιο κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας, πήρε έγκριση κυκλοφορίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για το ‘Cervarix' της GlaxoSmithKline (GSK), το οποίο είναι πλέον διαθέσιμο στις 27 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας που το παράγει και το διακινεί, το ‘Cervarix' στηρίζεται σε ένα πρωτοποριακό ανοσοενισχυτικό σύστημα (AS04). Το σύστημα αυτό προστατεύεται από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και είναι σχεδιασμένο για να ενισχύει την ανοσολογική απάντηση και να αυξάνει τη διάρκεια της προστασίας έναντι ογκογόνων τύπων του ιού.

Επάγει μεγαλύτερη σε μέγεθος και διάρκεια ανοσολογική απάντηση σε σύγκριση με την ίδια σύσταση εμβολίου, ενισχυμένη μόνο με το παραδοσιακό ανοσοενισχυτικό υδροξειδίου του αργιλίου.

Το νέο εμβόλιο ενδείκνυται για την πρόληψη προκαρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο (υψηλού βαθμού τραχηλικές ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες - CIN 2 και 3) και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που σχετίζεται αιτιολογικά με τους τύπους 16 και 18 του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Η ένδειξη βασίζεται σε στοιχεία που προέρχονται από κορίτσια και γυναίκες ηλικίας 10 έως 25 ετών.

Η έγκριση ακολούθησε τη Θετική Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) τον Ιούλιο του 2007. Βασίστηκε, δε, στην ανασκόπηση στοιχείων από κλινικές μελέτες, οι οποίες περιλάμβαναν περίπου 30.000 γυναίκες και οι οποίες κατέδειξαν καλά στοιχεία αποτελεσματικότητας και ανοσογονικότητας.

Ο φάκελος περιλάμβανε κλινικά ευρήματα από τις εξής μελέτες:

  • Τη μεγαλύτερη μελέτη Φάσης III για την αποτελεσματικότητα εμβολίου κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα, η οποία κατέδειξε ότι το νέο εμβόλιο παρέχει 100% προστασία έναντι προκαρκινικών αλλοιώσεων (CIN2+) που σχετίζονται αιτιολογικά με τους τύπους 16 και 18 του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων. Οι συγκεκριμένοι τύποι του ιού ευθύνονται για το 70% όλων των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, παγκοσμίως
  • Μακροχρόνια μελέτη, η οποία δείχνει ότι το νέο εμβόλιο παρέχει 100% προστασία που διαρκεί για έως και 5,5 έτη μετά τον εμβολιασμό. Η διάρκεια της προστασίας είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς οι γυναίκες μπορεί να προσβληθούν από λοιμώξεις σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους
  • Στοιχεία από μελέτες ανοσογονικότητας, που αναδεικνύουν ότι το νέο εμβόλιο είναι ιδιαίτερα ανοσογονικό σε ευρύ ηλικιακό φάσμα, επάγοντας υψηλά επίπεδα αντισωμάτων σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 10-55 ετών.

Ο καρκίνος τραχήλου μήτρας

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος σε γυναίκες και, παγκοσμίως, προκαλεί περίπου 270.000 θανάτους το χρόνο. Συμβαίνει όταν η λοίμωξη με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων γίνει εμμένουσα και εξελιχθεί σε καρκίνο.

Έως και το 80% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών θα προσβληθεί από λοίμωξη με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) κάποια στιγμή στη ζωή τους, με τον κίνδυνο της εμμένουσας λοιμώξεως να αυξάνεται με την ηλικία.

Μέχρι στιγμής έχουν προσδιοριστεί περίπου 100 τύποι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, ενώ από αυτούς, περίπου 15 τύποι του ιού θεωρείται ότι προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Οι τύποι 16 και 18 του ιού ευθύνονται για περίπου 71,5% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στην Ευρώπη.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ

Πηγή: iatronet.gr

Η ιστοσελίδα  fskilkis.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.