Οι αριθμοί E είναι κώδικες για τις πρόσθετες ουσίες τροφίμων και έχουν θεσμοθετηθεί από την ευρωπαική ένωση για να γνωρίζουν οι καταναλωτές ποιά πρόσθετα περιλαμβάνουν οι συσκευασμένες τροφές που καταναλώνουν.
Έτσι τα Ε βρίσκονται συνήθως στις ετικέτες τροφίμων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αρκετές χώρες εκτός ευρωπαικής ένωσης έχουν εναρμονιστεί με τις οδηγίες της όσον αφορά τη σήμανση Ε και έτσι οι αριθμοί Ε έχουν πάρει ποιά παγκόσμιο χαρακτήρα. Το σχέδιο αρίθμησης των Ε ακολουθεί τις σταθερές του διεθνούς συστήματος αρίθμησης (INS) όπως καθορίζεται από την επιτροπή "Codex Alimentarius" .
Μόνο ένα υποσύνολο των πρόσθετων ουσιών INS έχει εγκριθεί για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το πρόθεμα Ε.
Τα πρόσθετα τροφίμων είναι φυσικές ή συνθετικές ουσίες που προστίθενται σκόπιμα στα τρόφιμα για να εκτελέσουν ορισμένες τεχνολογικές λειτουργίες.
Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία στα " πρόσθετα τροφίμων " περιλαμβάνεται οποιαδήποτε ουσία που είτε έχει θρεπτική αξία είτε όχι, δεν καταναλώνεται συνήθως μόνη της ως τρόφιμο ούτε χρησιμοποιείται συνήθως ως χαρακτηριστικό συστατικό τροφίμων και της οποίας η σκόπιμη προσθήκη στα τρόφιμα, για τεχνολογικούς σκοπούς κατά την κατασκευή, τη μεταποίηση, την παρασκευή, την κατεργασία, τη συσκευασία, τη μεταφορά ή την αποθήκευση, έχει ως αποτέλεσμα ή αναμένεται λογικά να έχει ως αποτέλεσμα το να αποτελέσουν η ίδια ή τα παράγωγά της συστατικό στοιχείο των τροφίμων αυτών, άμεσα ή έμμεσα.
Τα πρόσθετα αξιολογούνται για την ασφάλειά τους πριν να εγκριθούν. Ανεξάρτητες επιτροπές επιστημόνων υποβάλλουν τα πρόσθετα σε κατάλληλες δοκιμές και τοξικολογική αξιολόγηση. Εάν αποδειχθεί η τεχνολογική ανάγκη για τη χρήση τους και η ασφάλειά τους, δηλαδή ότι δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, εγκρίνονται.
Τα πρόσθετα τροφίμων ομαδοποιούνται σε κατηγορίες σύμφωνα με την κύρια λειτουργία τους. Ωστόσο η κατάταξη ενός πρόσθετου σε συγκεκριμένη κατηγορία δεν αποκλείει τη χρησιμοποίησή του και σε άλλες λειτουργίες.
Σε κάθε πρόσθετο αντιστοιχεί ένας τριψήφιος ή τετραψήφιος αριθμός. Πριν από τον αριθμό υπάρχει η ένδειξη Ε που δηλώνει ότι έχει εγκριθεί η κυκλοφορία του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Χρησιμοποιώντας τον κωδικό αριθμό δεν συγχέονται τα πρόσθετα που έχουν περισσότερα από ένα ονόματα, ή παρόμοια ονόματα. Επίσης εξοικονομείται χώρος κατά την επισήμανση του τροφίμου.
Στη συσκευασία όλων των τροφίμων υπάρχει υποχρεωτικά ο κατάλογος των συστατικών του, ο οποίος συνίσταται στην παράθεση όλων των συστατικών του τροφίμου κατά σειρά ελαττούμενης περιεκτικότητας ως προς το βάρος, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων. Ο καταναλωτής μπορεί επομένως να ελέγξει ποια πρόσθετα περιέχονται σε ένα τρόφιμο, διαβάζοντας την ετικέτα.
Στον κατάλογο των συστατικών τα πρόσθετα αναφέρονται υποχρεωτικά με το όνομα της κατηγορίας και το ειδικό τους όνομα ή τον αριθμό Ε.
Με την έγκριση που λαμβάνουν τα πρόσθετα τροφίμων , προσδιορίζεται:
1. Σε ποια τρόφιμα επιτρέπεται η χρήση τους,
2. οι όροι σύμφωνα με τους οποίους γίνεται η προσθήκη αυτή,
3. Η ελάχιστη δόση που είναι απαραίτητη για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.
Τα πρόσθετα τροφίμων ομαδοποιούνται σε κατηγορίες σύμφωνα με την κύρια λειτουργία τους. Ωστόσο η κατάταξη ενός πρόσθετου σε συγκεκριμένη κατηγορία δεν αποκλείει τη χρησιμοποίησή του και σε άλλες λειτουργίες.
Σε κάθε πρόσθετο αντιστοιχεί ένας τριψήφιος ή τετραψήφιος αριθμός. Πριν από τον αριθμό υπάρχει η ένδειξη Ε που δηλώνει ότι έχει εγκριθεί η κυκλοφορία του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Οι κατηγορίες των πρόσθετων τροφίμων καθώς και η λειτουργία τους είναι οι εξής:
Χρωστικές: προσθέτουν ή αποκαθιστούν το χρώμα ενός τροφίμου που έχει χαθεί κατά την επεξεργασία του.
Συντηρητικά: παρατείνουν το χρόνο διατήρησης των τροφίμων προστατεύοντάς τα από τις αλλοιώσεις που προκαλούνται από τους μικροοργανισμούς.
Αντιοξειδωτικά: παρατείνουν το χρόνο διατήρησης των τροφίμων προστατεύοντάς τα από τις αλλοιώσεις που προκαλούνται από την οξείδωση (όπως το τάγγισμα των λιπών και οι μεταβολές χρώματος).
Φορείς: χρησιμοποιούνται για τη διάλυση, την αραίωση, τη διασπορά ή άλλη φυσική τροποποίηση προσθέτου τροφίμων χωρίς να μεταβάλλουν τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του (και χωρίς να ασκούν οι ίδιοι τεχνολογικές επιδράσεις) προκειμένου να διευκολύνουν το χειρισμό, την εφαρμογή ή τη χρήση του.
Γαλακτωματοποιητές: επιτρέπουν το σχηματισμό ή τη διατήρηση ομοιογενούς μείγματος δύο ή περισσοτέρων μη μειγνυόμενων φάσεων, όπως το λάδι και το νερό, σε τρόφιμο.
Γαλακτωματοποιητικά άλατα: μετατρέπουν τις πρωτεΐνες που περιέχονται στο τυρί σε διασπαρμένη μορφή και, κατ' αυτόν τον τρόπο, επιφέρουν ομοιογενή κατανομή των λιπών και των άλλων συστατικών.
Πυκνωτικά μέσα: αυξάνουν το ιξώδες ενός τροφίμου.
Πηκτωματογόνοι παράγοντες: προσδίδουν σε ένα τρόφιμο υφή μέσω του σχηματισμού ενός πηκτώματος.
Σταθεροποιητές: επιτρέπουν τη διατήρηση της φυσικο-χημικής κατάστασης ενός τροφίμου, δηλαδή επιτρέπουν τη διατήρηση της ομοιογενούς διασποράς δύο ή περισσότερων μη μειγνυόμενων ουσιών σε ένα τρόφιμο. Περιλαμβάνουν επίσης ουσίες που σταθεροποιούν, συντηρούν ή εντείνουν το υπάρχον χρώμα ενός τροφίμου.
Ενισχυτικά γεύσης: ενισχύουν την υπάρχουσα γεύση ή / και οσμή του τροφίμου.
Οξέα: αυξάνουν την οξύτητα των τροφίμων ή / και τους προσδίδουν όξινη γεύση.
Ρυθμιστές οξύτητας: μεταβάλλουν ή ελέγχουν την οξύτητα ή την αλκαλικότητα του τροφίμου.
Αντισυσσω΅ατοποιητικοί παράγοντες: μειώνουν την τάση μεμονωμένων σωματιδίων του τροφίμου να προσκολλώνται μεταξύ τους.
Τροποποιημένα άμυλα: λαμβάνονται με μία ή περισσότερες χημικές επεξεργασίες βρώσιμων αμύλων, μπορεί να έχουν υποστεί φυσική ή ενζυματική επεξεργασία, και μπορούν να έχουν υποστεί όξινη ή αλκαλική αραίωση ή λεύκανση.
Γλυκαντικά: χρησιμοποιούνται για να προσδώσουν γλυκιά γεύση στα τρόφιμα ή ως επιτραπέζια γλυκαντικά. Η χρήση γλυκαντικών υλών αντί της ζάχαρης είναι δικαιολογημένη για την παραγωγή τροφίμων μειωμένων θερμίδων, τροφίμων που δεν προκαλούν τερηδόνα ή τροφίμων χωρίς προσθήκη ζάχαρης για την παράταση του χρόνου διατήρησης χάρις στην αντικατάσταση της ζάχαρης, καθώς και για την παραγωγή διαιτητικών προϊόντων.
Διογκωτικά αρτοποιΐας: αυξάνουν τον όγκο της ζύμης ή του παναρίσματος ελευθερώνοντας αέριο.
Αντιαφριστικοί παράγοντες: προλαμβάνουν ή περιορίζουν το σχηματισμό αφρού.
Αφριστικοί παράγοντες: επιτρέπουν την ομοιογενή διασπορά αερίου φάσεως σε υγρό ή στερεό τρόφιμο.
Υλικά για γλασάρισμα (συμπεριλαμβανομένων των λιπαντικών μέσων) προσδίδουν στιλπνότητα ή παρέχουν προστατευτική επικάλυψη, τοποθετούμενα στην εξωτερική επιφάνεια του τροφίμου.
Βελτιωτικό αλεύρων: προστίθενται στο αλεύρι ή στη ζύμη προκειμένου να βελτιώσουν την αρτοποιητική ικανότητά τους.
Σκληρυντικοί παράγοντες: καθιστούν ή διατηρούν τους ιστούς των φρούτων ή των λαχανικών σκληρούς ή τραγανούς, ή αλληλεπιδρούν με τους πηκτωματογόνους παράγοντες για την παρασκευή ή την ενίσχυση πηκτώματος.
Υγροσκοπικά μέσα: αποτρέπουν τη ξήρανση των τροφίμων ή προάγουν τη διάλυση μιας σκόνης σε υδατικό μέσο.
Συμπλοκοποιητές: σχηματίζουν χημικά σύμπλοκα με μεταλλικά ιόντα.
Διογκωτικοί παράγοντες: συμβάλλουν στη διόγκωση τροφίμου χωρίς να συμβάλλουν σημαντικά στη διαθέσιμη ενεργειακή αξία του.
Αέρια συσκευασίας: τα αέρια, πλην του αέρα, τα οποία εισάγονται σε περιέκτη πριν, κατά ή μετά την τοποθέτηση τροφίμου στον εν λόγω περιέκτη.
Προωστικοί παράγοντες: τα αέρια, πλην του αέρα, τα οποία προκαλούν την αποβολή τροφίμου από περιέκτη.
περιέκτη.
Κατάλογος πρόσθετων τροφίμων που επιτρέπεται η χρήση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση |
|
Γλυκαντικά | |
Ε 420 | Σορβιτόλη |
(i) σορβιτόλη | |
(ii) σιρόπι σορβιτόλης | |
Ε 421 | Μαννιτόλη |
Ε 953 | Ισομαλτιτόλη (Isomalt) |
Ε 965 | Μαλτιτόλη |
(i) μαλτιτόλη | |
(ii) σιρόπι μαλτιτόλης | |
Ε 966 | Λακτιτόλη |
Ε 967 | Ξυλιτόλη |
Ε 950 | Ακετοσουλφαμη Κ |
Ε 951 | Ασπαρτάμη |
Ε 952 | Κυκλαμινικό οξύ, νάτριο και ασβέστιο |
Ε 954 | Ζαχαρίνη, άλατα με Na, K και Ca |
Ε 957 | Θαυματίνη |
Ε 959 | Νεοεσπεριδίνη DC |
Χρωστικές |
|
E100 | Κουρκουμίνη |
E101 | (i) Ριβοφλαβίνη |
(ii) 5’ φωσφορική ριβοφλαβίνη | |
E102 | Ταρτραζίνη |
E104 | Κίτρινο της κινολίνης |
E110 | Κίτρινο Sunset FCF; |
Κιτρινοπορτοκαλί S | |
E120 | Κοχενίλη, Καρμινικό οξύ, Καρμίνες |
E122 | Αζωρουμπίνη, Καρμοϊσίνη |
E123 | Αμαράνθη |
E124 | Πονσώ 4R; Ερυθρό της κοχενίλης A |
E127 | Ερυθροσίνη |
E128 | Ερυθρό 2G |
E129 | Ερυθρό-Allura AC |
E131 | Μπλε πατεντέ V |
E132 | Ινδικοτίνη, Ινδικοκαρμίνη |
E133 | Λαμπρό κυανό FCF |
E140 | Χλωροφύλλες και χλωροφυλλίνες |
E141 | Σύμπλοκα των χλωροφυλλών και χλωροφυλλινών με χαλκό |
E142 | Πράσινο S |
E150α | Απλό καραμελόχρωμα |
E150β | Καυστικό θειώδες καραμελόχρωμα |
E150γ | Εναμμώνιο καραμελόχρωμα |
E150δ | Εναμμώνιο θειώδες καραμελόχρωμα |
E151 | Λαμπρό Μαύρο BN; Μαύρο PN |
E153 | Φυτικός άνθρακας |
E154 | Καστανό FK |
E155 | Καστανό HT |
E160α | Καροτένια: |
i. Μείγματα καροτενίων | |
ii. β-καροτένιο | |
E160β | Αννάτο, μπιξίνη, νορμπιξίνη |
E160γ | Εκχύλισμα πάπρικας, καψανθίνη, καψορουμπίνη |
E160δ | Λυκοπένιο |
E160ε | β-από-8’-καροτενάλη (C30) |
E160στ | Αιθυλεστέρας του β-από-8’καροτενικού οξέως (C30) |
E161β | Λουτεΐνη |
E161ζ | Κανθαξανθίνη |
E162 | Ερυθρά χρωστική της ρίζας των τεύτλων, βετανίνη |
E163 | Ανθοκυάνες (Ανθοκυανίνες) |
E170 | Ανθρακικό ασβέστιο |
E171 | Διοξείδιο του τιτανίου |
E172 | Οξείδια και υδροξείδια του σιδήρου |
E173 | Αργίλιο (αλουμίνιο) |
E174 | Άργυρος |
E175 | Χρυσός |
E180 | Λιθορουμπίνη BK |
Συντηρητικά |
|
Ε 200 | Σορβικό οξύ |
Ε 202 | Σορβικό κάλιο |
Ε 203 | Σορβικό ασβέστιο |
Ε 210 | Βενζοϊκό οξύ |
Ε 211 | Βενζοϊκό νάτριο |
Ε 212 | Βενζοϊκό κάλιο |
Ε 213 | Βενζοϊκό ασβέστιο |
Ε 214 | p-Υδροξυβενζοϊκό αιθύλιο |
Ε 215 | p-Υδροξυβενζοϊκού αιθυλίου, άλας µε νάτριο |
Ε 216 | p-Υδροξυβενζοϊκό προπύλιο |
Ε 217 | p-Υδροξυβενζοϊκού προπυλίου, άλας µε νάτριο |
Ε 218 | p -Υδροξυβενζοϊκό µεθύλιο |
Ε 219 | p-Υδροξυβενζοϊκού µεθυλίου, άλας µε νάτριο |
Ε 220 . | Διοξείδιο του θείου |
Ε 221 | Θειώδες νάτριο |
Ε 222 | Όξινο θειώδες νάτριο |
Ε 223 | Πυροθειώδες νάτριο |
Ε 224 | Πυροθειώδες κάλιο |
Ε 226 | Θειώδες ασβέστιο |
Ε 227 | Όξινο θειώδες ασβέστιο |
Ε 228 | Όξινο θειώδες κάλιο |
Ε 230 | Διφαινύλιο |
Ε 231 | Ορθοφαινυλο-φαινόλη |
Ε 232 | Ορθοφαινυλο-φαινολικό νάτριο |
Ε 234 | Νισίνη |
Ε 235 | Ναταµυκίνη |
Ε 239 | Εξαµεθυλενοτετραµίνη |
Ε 242 | Πυροκαρβονικό διµεθύλιο |
Ε 249 | Νιτρώδες κάλιο |
Ε 250 | Νιτρώδες νάτριο |
Ε 251 | Νιτρικό κάλιο |
Ε 252 | Νιτρικό νάτριο |
Ε 280 | Προπιονικό οξύ |
Ε 281 | Προπιονικό νάτριο |
Ε 282 | Προπιονικό ασβέστιο |
Ε 283 | Προπιονικό κάλιο |
Ε 284 | Βορικό οξύ |
Ε 285 | Βορικό νάτριο (βόραξ) |
Ε 1105 | Λυσοζύμη |
Αντιοξειδωτικά |
|
Ε 300 | Ασκορβικό οξύ |
Ε 301 | Ασκορβικό νάτριο |
Ε 302 | Ασκορβικό ασβέστιο |
Ε 304 | Εστέρες λιπαρών οξέων µε ασκορβικό οξύ |
i) Παλµιτικό ασκορβύλιο | |
ii) Στεατικό ασκορβύλιο | |
Ε 306 | Εκχύλισµα πλούσιο σε τοκοφερόλες |
Ε 307 | α-Τοκοφερόλη |
Ε 308 | γ-Τοκοφερόλη |
Ε 309 | δ-Τοκοφερόλη |
Ε 310 | Γαλλικός προπυλεστέρας |
Ε 311 | Γαλλικός οκτυλεστέρας |
Ε 312 | Γαλλικός δωδεκυλεστέρας |
Ε 315 | Ερυθορβικό οξύ |
Ε 316 | Ερυθορβικό νάτριο |
Ε 320 | Βουτυλική υδροξυανισόλη (BHA) |
Ε 321 | Βουτυλικό υδροξυτολουόλιο (BHT) |
Γαλακτωµατοποιητές, Πυκνωτικά µέσα, Πηκτωµατογόνοι παράγοντες, Συµπλοκοποιητές, Σταθεροποιητές | ||
Ε 322 | Λεκιθίνες | |
Ε 400 | Αλγινικό οξύ | |
Ε 401 | Αλγινικό νάτριο | |
Ε 402 | Αλγινικό κάλιο | |
Ε 403 | Αλγινικό αµµώνιο | |
Ε 404 | Αλγινικό ασβέστιο | |
Ε 405 | Αλγινική προπανοδιόλη-1,2 | |
Ε 406 | Άγαρ -άγαρ | |
Ε 407 | Καραγενάνη | |
Ε 407α | Τροποποιηµένα φύκη Eucheuma | |
Ε 410 | Κόµµι χαρουπιών | |
Ε 412 | Κόµµι γκουάρ | |
Ε 413 | Τραγακάνθινο κόµµι | |
Ε 414 | Κόµµι ακακίας (αραβικό κόµµι) | |
Ε 415 | Ξανθανικό κόµµι | |
Ε 416 | Κόμμι καράγια | |
Ε 417 | Κόµµι τάρα | |
Ε 418 | Κόµµι τζελάν | |
Ε 425 | Konjac | |
i) Κόµµι konjac | ||
ii) Γλυκοµανάνη konjac | ||
E 432 | Μονολαυρική πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 20) | |
E 433 | Μονοελαϊκή πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 80) | |
E 434 | Μονοπαλµιτική πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 40) | |
E 435 | Μονοστεατική πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 60) | |
E 436 | Τριστεατική πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 65) | |
Ε 440 | Πηκτίνες | |
i) Πηκτίνη | ||
ii) Αµιδούχος πηκτίνη | ||
Ε 442 | Φωσφατίδια του αµµωνίου | |
Ε 444 | Ισοβουτυρική οξική σακχαρόζη | |
Ε 445 | Εστέρες γλυκερίνης µε κολοφώνιο ξύλου | |
Ε 460 | Κυτταρίνη (µικροκρυσταλλική ή σε σκόνη) | |
Ε 461 | Μεθυλοκυτταρίνη | |
Ε 463 | Υδροξυπροπυλοκυτταρίνη | |
Ε 464 | Υδροξυπροπυλοµεθυλοκυτταρίνη | |
Ε 465 | Αιθυλοµεθυλοκυτταρίνη | |
Ε 466 | Καρβοξυµεθυλοκυτταρίνη | |
Καρβοξυµεθυλοκυτταρινικό νάτριο | ||
E 468 | Νάτριο της καρβοξυµεθυλο κυτταρίνης µε σταυροδεσµούς | |
Ε 469 | Προϊόν ενζυµικής υδρόλυσης της καρβοξυµεθυλοκυτταρίνης | |
Ε 470 α | Άλατα λιπαρών οξέων µε νάτριο, κάλιο και ασβέστιο | |
Ε 470 β | Άλατα λιπαρών οξέων µε µαγνήσιο | |
Ε 471 | Μονο- και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων | |
Ε 472 α | Εστέρες του οξικού οξέος µε µονο- και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων | |
Ε 472 β | Εστέρες του γαλακτικού οξέος µε µονο- και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων | |
Ε 472 γ | Εστέρες του κιτρικού οξέος µε µονο- και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων | |
Ε 472 δ | Εστέρες του τρυγικού οξέος µε µονο- και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων | |
Ε 472 ε | Εστέρες του µονο- και δι-ακετυλο-τρυγικού οξέος µε µονο- και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων | |
Ε 472 στ | Μικτοί εστέρες του οξικού και τρυγικού οξέος µε µονο- και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων | |
Ε 473 | Εστέρες λιπαρών οξέων µε σακχαρόζη | |
Ε 474 | Σακχαρογλυκερίδια | |
Ε 475 | Πολυγλυκερίδια λιπαρών οξέων | |
Ε 476 | Πολυγλυκερίδια του πολυρυκινελαϊκού οξέος | |
Ε 477 | Εστέρες λιπαρών οξέων µε προπανο- διόλη-1,2 | |
Ε 479β | Θερµικώς οξειδωµένο σογιέλαιο που έχει αντιδράσει µε µονο- και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων | |
Ε 481 | Στεατοϋλο-2-γαλακτυλικό νάτριο | |
Ε 482 | Στεατοϋλο-2-γαλακτυλικό ασβέστιο | |
Ε 483 | Τρυγικό στεατύλιο | |
E 491 | Μονοστεατική σορβιτάνη | |
E 492 | Τριστεατική σορβιτάνη | |
E 493 | Μονολαυρική σορβιτάνη | |
E 494 | Μονοελαϊκή σορβιτάνη | |
E 495 | Μονοπαλµιτική σορβιτάνη | |
Ε 1103 | Ιµβερτάση |
Ενισχυτικά γεύσης, Οξέα, Ρυθμιστές οξύτητας, Αντισυσωµατοποιητικοί παράγοντες, Τροποποιηµένα άµυλα, Διογκωτικά αρτοποιίας, Αντιαφριστικοί παράγοντες, Υλικά για γλασάρισμα, Βελτιωτικό αλεύρων, Σκληρυντικοί παράγοντες, Υγροσκοπικά µέσα, Ένζυµα , Διογκωτικοί παράγοντες, Προωστικοί παράγοντες, Αέρια συσκευασίας | ||
Ε 170 | Ανθρακικά άλατα ασβεστίου | |
i) Ανθρακικό ασβέστιο | ||
ii) Όξινο ανθρακικό ασβέστιο | ||
Ε 260 | Οξικό οξύ | |
Ε 261 | Οξικό κάλιο | |
Ε 262 | Άλατα του οξικού οξέος µε νάτριο | |
i) Οξικό νάτριο | ||
ii) Όξινο οξικό νάτριο (διοξικό νάτριο) | ||
Ε 263 | Οξικό ασβέστιο | |
Ε 270 | Γαλακτικό οξύ | |
Ε 290 . | Διοξείδιο του άνθρακα | |
Ε 296 | Μηλικό οξύ | |
Ε 297 | Φουµαρικό οξύ | |
Ε 325 | Γαλακτικό νάτριο | |
Ε 326 | Γαλακτικό κάλιο | |
Ε 327 | Γαλακτικό ασβέστιο | |
Ε 330 | Κιτρικό οξύ | |
Ε 331 | Άλατα του κιτρικού οξέος µε νάτριο | |
i) Δισόξινο κιτρικό νάτριο | ||
ii) Όξινο κιτρικό νάτριο | ||
iii) Κιτρικό νάτριο | ||
Ε 332 | Άλατα του κιτρικού οξέος µε κάλιο | |
i) Δισόξινο κιτρικό κάλιο | ||
ii) Κιτρικό κάλιο | ||
Ε 333 | Άλατα του κιτρικού οξέος µε ασβέστιο | |
i) Δισόξινο κιτρικό ασβέστιο | ||
ii) Όξινο κιτρικό ασβέστιο | ||
iii) Κιτρικό ασβέστιο | ||
Ε 334 | Τρυγικό οξύ L+- | |
Ε 335 | Άλατα του τρυγικού οξέος µε νάτριο | |
i) Όξινο τρυγικό νάτριο | ||
ii) Τρυγικό νάτριο | ||
Ε 336 | Άλατα του τρυγικού οξέος µε κάλιο | |
i) Όξινο τρυγικό κάλιο | ||
ii) Τρυγικό κάλιο | ||
Ε 337 | Τρυγικό καλιονάτριο | |
Ε 338 | Φωσφορικό οξύ | |
E 339 | Φωσφορικά άλατα νατρίου | |
i) Δισόξινο φωσφορικό νάτριο | ||
ii) Όξινο φωσφορικό νάτριο | ||
iii) Φωσφορικό νάτριο | ||
E 340 | Φωσφορικά άλατα καλίου | |
i) Δισόξινο φωσφορικό κάλιο | ||
ii) Όξινο φωσφορικό κάλιο | ||
iii) Φωσφορικό κάλιο | ||
E 341 | Φωσφορικά άλατα ασβεστίου | |
i) Δισόξινο φωσφορικό ασβέστιο | ||
ii) Όξινο φωσφορικό ασβέστιο | ||
iii) Φωσφορικό ασβέστιο | ||
E 343 | Φωσφορικά άλατα µαγνησίου | |
i) Δισόξινο φωσφορικό µαγνήσιο | ||
ii) Όξινο φωσφορικό µαγνήσιο | ||
Ε 350 | Άλατα του µηλικού οξέος µε νάτριο | |
i) Μηλικό νάτριο | ||
ii) Όξινο µηλικό νάτριο | ||
Ε 351 | Μηλικό κάλιο | |
Ε 352 | Άλατα του µηλικού οξέος µε ασβέστιο | |
i) Μηλικό ασβέστιο | ||
ii) Όξινο µηλικό ασβέστιο | ||
Ε 353 | Μετατρυγικό οξύ | |
Ε 354 | Τρυγικό ασβέστιο | |
Ε 355 | Αδιπικό οξύ | |
Ε 356 | Αδιπικό νάτριο | |
Ε 357 | Αδιπικό κάλιο | |
Ε 363 | Ηλεκτρικό οξύ | |
Ε 380 | Κιτρικό αµµώνιο | |
Ε 385 | Αιθυλενοδιαµινοτετραοξικό ασβεστιονάτριο (άλας του EDTA µε ασβεστιονάτριο) | |
Ε 422 | Γλυκερίνη | |
Ε 431 | Στεατικό πολυοξυαιθυλένιο (40) | |
E 450 | Άλατα του πυροσφωρικού οξέος | |
i) Δισόξινο πυροφωσφορικό νάτριο | ||
ii) Όξινο πυροφωσφορικό κάλιο | ||
iii) Πυροφωσφορικό νάτριο | ||
iv) Πυροφωσφορικό κάλιο | ||
v) Πυροφωσφορικό ασβέστιο | ||
vii) Δισόξινο πυροφωσφορικό ασβέστιο | ||
E 451 | Άλατα του τριφωσφορικού οξέος | |
i) Τριφωσφορικό νάτριο | ||
ii) Τριφωσφορικό κάλιο | ||
E 452 | Πολυφωσφορικά άλατα | |
i) Πολυφωσφορικό νάτριο | ||
ii) Πολυφωσφορικό κάλιο | ||
iii) Πολυφωσφορικό ασβέστιο- νάτριο | ||
iv) Πολυφωσφορικά άλατα ασβεστίου | ||
E 459 | β-κυκλοδεξτρίνη | |
Ε 500 | Ανθρακικά άλατα νατρίου | |
i) Ανθρακικό νάτριο | ||
ii) Όξινο ανθρακικό νάτριο | ||
iii) Σεσκιανθρακικό νάτριο | ||
Ε 501 | Ανθρακικά άλατα καλίου | |
i) Ανθρακικό κάλιο | ||
ii) Όξινο ανθρακικό κάλιο | ||
Ε 503 | Ανθρακικά άλατα αµµωνίου | |
i) Ανθρακικό αµµώνιο | ||
ii) Όξινο ανθρακικό αµµώνιο | ||
Ε 504 | Ανθρακικά άλατα µαγνησίου | |
i) Ανθρακικό µαγνήσιο | ||
ii) Ανθρακικό υδροξείδιο του µαγνησίου ( Όξινο ανθρακικό µαγνήσιο) | ||
Ε 507 | Υδροχλωρικό οξύ | |
Ε 508 | Χλωριούχο κάλιο | |
Ε 509 | Χλωριούχο ασβέστιο | |
Ε 511 | Χλωριούχο µαγνήσιο | |
Ε 512 | Χλωριούχος κασσίτερος | |
Ε 513 | Θειικό οξύ | |
Ε 514 | Άλατα του θειϊκού οξέος µε νάτριο | |
i) Θειικό νάτριο | ||
ii) Όξινο θειικό νάτριο | ||
Ε 515 | Άλατα του θειικού οξέος µε κάλιο | |
i) Θειικό κάλιο | ||
ii) Όξινο θειικό κάλιο | ||
Ε 516 | Θειικό ασβέστιο | |
Ε 517 | Θειϊκό αµµώνιο | |
Ε 520 | Θειϊκό αργίλιο | |
Ε 521 | Θειϊκό αργιλιονάτριο | |
Ε 522 | Θειϊκό αργιλιοκάλιο | |
Ε 523 | Θειϊκό αργιλιοαµµώνιο | |
Ε 524 | Υδροξείδιο του νατρίου | |
Ε 525 | Υδροξείδιο του καλίου | |
Ε 526 | Υδροξείδιο του ασβεστίου | |
Ε 527 | Υδροξείδιο του αµµωνίου | |
Ε 528 | Υδροξείδιο του µαγνησίου | |
Ε 529 | Οξείδιο του ασβεστίου | |
Ε 530 | Οξείδιο του µαγνησίου | |
Ε 535 | Σιδηροκυανιούχο νάτριο | |
Ε 536 | Σιδηροκυανιούχο κάλιο | |
Ε 538 | Σιδηροκυανιούχο ασβέστιο | |
Ε 541 | Φωσφορικό αργιλιονάτριο, όξινη ουσία | |
E 551 | Διοξείδιο του πυριτίου | |
E 552 | Πυριτικό ασβέστιο | |
E 553α | i) Ορθοπυριτικό µαγνήσιο | |
ii) Τριπυριτικό µαγνήσιο | ||
E 553β | Τάλκης | |
E 554 | Πυριτικό αργιλιονάτριο | |
E 555 | Πυριτικό αργιλιοκάλιο | |
E 556 | Πυριτικό αργιλιασβέστιο | |
Ε 558 | Μπεντονίτης | |
E 559 | Πυριτικό αργίλιο (καολίνης) | |
Ε 570 | Λιπαρά οξέα | |
Ε 574 | Γλυκονικό οξύ | |
Ε 575 | Γλυκονο-δ-λακτόνη | |
Ε 576 | Γλυκονικό νάτριο | |
Ε 577 | Γλυκονικό κάλιο | |
Ε 578 | Γλυκονικό ασβέστιο | |
Ε 579 | Γλυκονικός σίδηρος | |
Ε 585 | Γαλακτικός σίδηρος | |
Ε 620 | Γλουταµινικό οξύ | |
Ε 621 | Όξινο γλουταµινικό νάτριο | |
Ε 622 | Όξινο γλουταµινικό κάλιο | |
Ε 623 | Όξινο γλουταµινικό ασβέστιο | |
Ε 624 | Όξινο γλουταµινικό αµµώνιο | |
Ε 625 | Όξινο γλουταµινικό µαγνήσιο | |
Ε 626 | Γουανιλικό οξύ | |
Ε 627 | Γουανιλικό νάτριο | |
Ε 628 | Γουανιλικό κάλιο | |
Ε 629 | Γουανιλικό ασβέστιο | |
Ε 630 | Ινοσινικό οξύ | |
Ε 631 | Ινοσινικό νάτριο | |
Ε 632 | Ινοσινικό κάλιο | |
Ε 633 | Ινοσινικό ασβέστιο | |
Ε 634 | Άλατα µε ασβέστιο των 5-ριβοζονουκλεοτιδίων | |
Ε 635 | Άλατα µε νάτριο των 5-ριβοζονουκλεοτιδίων | |
Ε 640 | Γλυκίνη και το άλας της µε νάτριο | |
E 650 | Οξικός ψευδάργυρος | |
Ε 900 . | Διµεθυλοπολυσιλοξάνιο | |
E 901 | Κηρός µελισσών, λευκός και κίτρινος | |
E 902 | Κανδελιλλικός κηρός | |
E 903 | Καρναουβικός κηρός | |
E 904 | Σελάκ | |
E 905 | Μικροκρυσταλλικός κηρός | |
E 912 | Εστέρες του µοντανικού οξέος | |
E 914 | Κηρός οξειδωµένων πολυαιθυλενίων | |
Ε 920 | L-Κυστεΐνη | |
Ε 927β | Καρβαµίδιο | |
Ε 938 | Αργό | |
Ε 939 | Ήλιο | |
Ε 941 | Άζωτο | |
Ε 942 | Υποξείδιο του αζώτου | |
E 943α | Βουτάνιο | |
Ε 943β | Ισοβουτάνιο | |
E 944 | Προπάνιο | |
Ε 948 | Οξυγόνο | |
E 949 | Υδρογόνο | |
Ε 999 | Εκχύλισµα κιλάιας | |
Ε 1200 | Πολυδεξτρόζη | |
Ε 1201 | Πολυβινυλοπυρρολιδόνη | |
Ε 1202 | Πολυβινυλοπολυπυρρολιδόνη | |
Ε 1404 | Οξειδωµένο άµυλο | |
Ε 1410 | Δισόξινο φωσφορικό άµυλο | |
Ε 1412 | Όξινο φωσφορικό άµυλο | |
Ε 1413 | Φωσφορυλιωµένο όξινο φωσφορικό άµυλο | |
Ε 1414 | Ακετυλιωµένο όξινο φωσφορικό άµυλο | |
Ε 1420 | Ακετυλιωµένο άµυλο | |
Ε 1422 | Ακετυλιωµένο όξινο αδιπικό άµυλο | |
Ε 1440 | Υδροξυ προπυλ άµυλο | |
Ε 1442 | Όξινο φωσφορικό υδροξυπροπυλ άµυλο | |
Ε 1450 | Οκτενυλ ηλεκτρικόαµυλονάτριο | |
E 1451 | Ακετυλιωµένο οξειδωµένο άµυλο | |
Πολυαιθυλενογλυκόλη 6000 | ||
Ε 1505 | Κιτρικό τριαιθύλιο | |
E 1518 | Τριοξικό γλυκερύλιο (τριακετίνη) | |
E 1520 | Προπανο-1,2-διόλη (προπυλενογλυκόλη) |